A ManpowerGroup Munkaerő-piaci előrejelzése Q4/2018

A ManpowerGroup Munkaerő-piaci előrejelzése Q4/2018

A ManpowerGroup Munkaerő-piaci előrejelzése Q4/2018

Magyarország Munkaerő-piaci Mutatója 2018. negyedik negyedévében változatlanul a legerősebbek között az EMEA régióban!

A munkáltatók bizalma a Gyártás, termelés és az Építőipar szektorokban gyakorolja a legnagyobb hatást a magyar munkaerőpiacra

 

Teljes elemzés letöltése
Infógrafika letöltése

 

Budapest, 2018 szeptember 11.- A magyar munkaadók 2018. negyedik negyedévében továbbra is kedvező felvételi szándékot jelentenek. A felmérésben munkaadók 19%-a növekedésére számít, csupán 4%-uk tervez elbocsátást, míg 76% semmiféle változtatásra nem készül a negyedik negyedévben, így a szezonálisan kiigazított adatok alapján a Munkaerő-piaci mutató értéke +18%-os.


A felvételi szándék az előző negyedévhez és 2017. azonos időszakához viszonyítva is stabil maradt.

 

Vég Ottó, a ManpowerGroup magyarországi ügyvezetője elmondta: "A hazai munkáltatók továbbra is optimisták, hiszen a foglalkoztatás növelésére irányuló szándékuk december végéig nagyon kedvező. Az előrejelzésből láthatjuk, hogy a Gyártás, termelés ágazatban a legmagasabb a felvételi kedv, amely a legerősebb a ManpowerGroup Employment Outlook Survey 2009-es indulása óta. A második legjelentősebb munkaadói felvételi szándékot az Építőiparban jelentették. Jelenleg több mint 1,5 millió négyzetméternyi építmény van kivitelezés alatt, a beruházások mértéke több mint 680 milliárd forint.”


"A munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal 3,6% -ra csökkent az előző negyedévhez képest, és a felvételi szándék ezt a tendenciát tükrözve továbbra is igen erős Magyarországon."

 

Ágazati összehasonlítás

A munkaadók mind a kilenc vizsgált ágazatban a dolgozói létszám bővítését tervezik a következő három hónapban. 2018 harmadik negyedévéhez képest ebből négy iparágban erősödött a felvételi szándék, a legjelentősebb növekedést a Gyártás, termelés illetve az Építőipar szektorok jelentették, ahol 4 illetve 3 százalékpontos erősödést figyelhetünk meg.
A Kereskedelem szektor szintén stabilan +17%-on áll, míg az Elektromos áram, gáz- és vízellátás illetve a Pénzügyi és üzleti szolgáltatások +14%-os Munkaerő-piaci Mutatót jelentettek.

 

"A gépjárműgyártási beruházások mértéke továbbra is magas, melyet a Debreceni ipar 320 milliárd forintos bővülése is alátámaszt, így közel 1000 új munkahelyet teremtve a közeljövőben."


"A felmérés kezdete óta a Mezőgazdaság ágazat munkáltatói a legerősebb felvételi szándékról számoltak be. Tavaly az állattenyésztők voltak a legaktívabbak, megközelítőleg 59 milliárd forintot költöttek fejlesztésre, mintegy 40% -kal többet, mint az előző évben. A szektorban a baromfitenyésztők fejlesztettek a legtöbbet, ezt követte a tejipar és a sertéstenyésztők. Bár a banki hitelekből finanszírozott fejlesztések az elmúlt évben megduplázódtak, az összes befektetés mindössze 11,5 százalékát finanszírozták. A mezőgazdasági befektetők továbbra is saját forrásaikból fejlődnek. Az EU-alapok által lefedett beruházások értéke az utóbbi években folyamatosan csökkent, 2017-ben csak 0,9 százalékot finanszíroztak tőlük."

 

Az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest a kilenc iparágból ötben figyelhető meg fellendülés a felvételi szándékot illetően. Mérsékelt növekedést jelentett 5 százalékponttal a Szállítmányozás, raktározás és kommunikáció illetve 4 százalékponttal a Mezőgazdaság és az Elektromos áram, gáz- és vízellátás szektorok. Mindezek mellett a munkáltatók jelentős csökkenést jelentettek két szektorból, 15 ás 10 százalékpontos a csökkenés a Vendéglátás illetve Pénzügyi, és üzleti szolgáltatások területén.

 

„Visszafogottabb a felvételi kedv a Vendéglátás szektorban, ami 3 éve nem volt ilyen gyenge. Az ágazat lelassulásának egyik oka lehet a nyári üdülési- és fesztiválszezon vége, a másik oka lehet az elmúlt évek nagymértékű beruházásai lezárultak."

 

Regionális összehasonlítás

A 2018. következő negyedéves időszakában mind a nyolc régióban munkaerő-növekedésre számíthatunk. A Közép-Magyarország régióban a legerősebb felvételi szándék +23%-os munkaerő-piaci mutató értékkel, míg Közép-Dunántúlon +22%-os a mutató. A Dél-Dunántúlon és a Nyugat-Dunántúlon is pozitív, +18%-os felvételi szándékról adtak hírt. A budapesti és észak-magyarországi munkaadók stabil +17 és +15 százalékpontos emelkedésről számoltak be. A legkisebb mértékű regionális felvételi szándékot Észak-Alföldön és Dél-Alföldön jelentettek +14 %-os értékkel.

 

"A közép-Magyarországi térség nettó foglalkoztatási kilátásainak növekedése magyarázható egy autóipari vállalat 46 milliárd forintos beruházásával, amely több mint 700 új munkahelyet teremthet a régióban."

 

Nyolcból négy régióban lehet növekedésre számítani az előző negyedévhez viszonyítva. Mérsékelt 2 százalékpontos erősödést jelentettek Közép-Magyarország és Közép-Dunántúl régiókban és óvatos 1 százalékpontos növekedést a budapesti és nyugat-dunántúli munkáltatók.


A nyolc régió közül a leggyengébbek +14%-os mutatóval az Észak-Alföld és Dél-Alföld régiók. Előbbiben éves összehasonlításban 10 százalékponttal csökkent a felvételi szándék, utóbbiban stabil marad a 2017 negyedik negyedéhez képest.

 

"Annak ellenére, hogy az észak-alföldi régióban a felvételi kedv a 2018. Q4-ben csökken, mi mégis várakozással tekintünk a következő két negyedévre 2019-ben, mert úgy véljük, hogy a térségben jelenleg folyó gépjárműipari beruházások jelentős növekedést hozhatnak a ManpowerGroup Munkaerő-piaci előrejelzésében."

 

Az egy évvel ezelőtti azonos időszakhoz képest nyolc régióból négyben erősödtek az értékek. A legjelentősebb 7 százalékpontos emelkedésről Közép-Magyarországon számoltak be. Emellett az észak-alföldi munkaadók 10 százalékpontos csökkenést mutatnak, illetve Budapesten 4 százalékponttal gyengébb munkaerő-piaci mutató.

 

Nettó foglalkoztatási szándék

összehasonlítása régiónként Q4 2018         
 

    Negyedéves

    változás   

  Éves

  változás   

NEMZETI                                             

+18%

         ↓ (-1%)      

          ↓ (-1%)

BUDAPEST

+17%

         ↑ (+1%)

          ↓ (-4%)

KÖZÉP-MAGYARORSZÁG

+23%

         ↑ (+2%)

          ↑ (+7%)

KÖZÉP-DUNÁNTÚL

+22%

         ↑ (+2%)

          ↑ (+2%)

ÉSZAK-ALFÖLD

+14%

         ↓ (-2%)

          ↓ (-10%)

SZAK-MAGYARORSZÁG

+15%

         ↓ (-5%)

          ↑ (0%)

DÉL-ALFÖLD

+14%

         ↓ (-6%)

          ↑ (+1%)

DÉL-DUNÁNTÚL

+18%

         ↓ (-6%)

          ↑ (+1%)

NYUGAT-DUNÁNTÚL

+18%

         (+1%)

          ↓ (-2%)

 

Cégméret szerinti összehasonlítás

2018. negyedik negyedévében mind a négy szervezeti méret kategóriában növekedésre lehet számítani. A nagyvállalatok foglalkoztatási szándékának előrejelzése +33%, míg a kimutatások alapján a közepes méretű vállalatok +24%, a kisvállalatok körében pedig +11%- os növekedésre lehet számítani. A mikrovállalatok +12%-a tervez felvételt.

vissza

Manpower partnerünk mondta:

Jó a Manpower csapata, rövid idő alatt küldtek kiváló CV-ket nekünk. Boldog vagyok minden folyamattal és a munkatársakkal is.

Munkatársunk mondta:

Többször kerültem kapcsolatba a Manpower-rel, mindig maximálisan meg voltam elégedve embercentrikusságukkal, korrektségükkel. Bármikor szívesen leszek munkavállalójuk. Mindig a szerződés szerint teljesítették feladatukat, előttem jelesre vizsgáztak. Örülök, hogy munkavállalójuk lehettem.

Manpower partnerünk mondta:

Új az együttműködésünk a Manpower-rel, és a kommunikáció is könnyen megy a csapattal.

Experis partnerünk mondta:

Megbízható, segítőkész partner, aki mindent megtesz az ügyfelekért.

Munkatársunk mondta:

Egyszerű a kapcsolattartás,minden problémánál segítőkész munkatárssal találkoztam.