A ManpowerGroup Munkaerő-piaci előrejelzése Q1/2019

A ManpowerGroup Munkaerő-piaci előrejelzése Q1/2019

A ManpowerGroup Munkaerő-piaci előrejelzése Q1/2019

Magyarország Munkaerő-piaci Előrejelzése 2018. első negyedévében minden iparágban pozitív!

Továbbra is élen Gyártás, termelés szektor

Teljes elemzés letöltése
Infógrafika letöltése


Budapest, 2018 December 11.- A magyar munkaadók 2019. első negyedévében továbbra is kedvező felvételi szándékot jelentenek. A felmérésben munkaadók 15%-a növekedésére számít, csupán 3%-uk tervez elbocsátást, míg 81% semmiféle változtatásra nem készül, így a szezonálisan kiigazított adatok alapján a Munkaerő-piaci mutató értéke +15%-os. A felvételi szándék az előző negyedévhez képest 2 százalékponttal csökkent és 2018. azonos időszakához viszonyítva változatlan maradt.

 


Vég Ottó, a ManpowerGroup magyarországi ügyvezetője elmondta: "A hazai munkáltatók továbbra is optimisták, hiszen a foglalkoztatás növelésére irányuló szándékuk március végéig nagyon kedvező. Az előrejelzésből láthatjuk, hogy a Gyártás, termelés ágazatban a legmagasabb a felvételi kedv, amely immár 3 egymást követő negyedévben a legerősebb az iparágak között. Ez a munkáltatói bizalom nagy része a gépjárműipar folyamatos nagymértékű fejlődésének tulajdonítható.”
"A munkanélküliségi ráta 0,2 százalékponttal 3,8% -ra csökkent, és a felvételi szándék ezt a tendenciát tükrözve továbbra is igen erős Magyarországon."


Ágazati összehasonlítás

A munkaadók mind a kilenc vizsgált ágazatban dolgozói létszámbővítést terveznek a következő három hónapban. A legerősebb felvételi szándékot a Gyártás, termelés szektor munkáltatói jelentették +25%-os Munkaerő-piaci Mutató értékkel. Emellett erős +18%-os felvételi szándékról adtak hírt az Építőipar és Kis- és nagykereskedelem ipar munkáltatói. Továbbra is bátorító hírekkel szolgáltak a munkáltatók a Pénzügyi és üzleti szolgáltatások és a és Szállítmányozás, raktározás és kommunikáció szektorokban, előbbiben +17% utóbbiban +14% a Mutató értéke. Az Elektromos áram, gáz- és vízellátás szektorban +13%-os a létszámbővítési hajlandóság. Ezenkívül a lengyengébb, +6%-os értéket a Köz-, szociális és lakossági szolgáltatások iparágból jelentették.

 


"Továbbra is a Gyártás, termelés szektorban a legerősebb a felvételi szándék hazánkban. A gépjárműgyártási beruházások mértéke továbbra is jelentős. Jelenleg a hazai autóipari szektor az ipari termelés 28,8 százalékát adja, termelési értéke tavaly meghaladta a 8100 milliárd forintot és az ágazatban hozzávetőlegesen 168 000-en dolgoznak.”


Az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest a kilenc iparágból hatban figyelhető meg gyengülés a felvételi szándékot illetően, legjelentőssebben 9 százalékponttal a Szállítmányozás, raktározás és kommunikáció szektorban. Mérsékelt csökkenést jelentettek 7 százalékponttal az Építőipar és Gyártás, termelés iparágak. Mindezek mellett a munkáltatók enyhe 3 százalékpontos csökkenést jelentettek Köz-, szociális és lakossági szolgáltatások. Azonban három iparágban növekedett a Mutató értéke 9 százalékponttal a Vendéglátás szektorban, 4 százalékponttal Pénzügyi, és üzleti szolgáltatások illetve 1 százalékponttal a Kis- és nagykereskedelem területén.


Az előző negyedévhez viszonyítva a felvételi hajlandóság a 9 iparágból 4-ben csökkent, leglényegesebben 10 százalékponttal a Szállítmányozás, raktározás és kommunikáció szektorban. Emellett 4 ágazatban erősödött a Mutató, legjelentősebben 6 százalékponttal a Kis- és nagykereskedelem iparágban.

 

Regionális összehasonlítás

A 2018. következő negyedéves időszakában mind a nyolc régióban munkaerő-növekedésre számíthatunk. A Közép-Magyarország és Dél-Dunántúl régiókban a legerősebb felvételi szándék +19%-os munkaerő-piaci mutató értékkel, míg Közép-Dunántúlon +18%-os a mutató. Budapesten is kedvező, +17%-os felvételi szándékról adtak hírt.

 


“Az észak-magyarországi munkáltatók jelentették a legalacsonyabb felvételi szándékot, mely több mint három éve nem volt ilyen alacsony. A mutató értéke +10% mely 4 százalékpontot mérséklődött az előző negyedévhez és az előző év azonos időszakához viszonyítva egyaránt.”


Nyolcból négy régióban lehet csökkenésre számítani az előző negyedévhez viszonyítva. Legjelentőssebben 5 illetve 4 százalékpontos gyengülést jelentettek Nyugat-Dunántúl és Észak-Magyarország régiókban.

Az egy évvel ezelőtti azonos időszakhoz képest nyolc régióból négyben gyengültek az értékek. A legjelentősebb 7 százalékpontos csökkenésről Nyugat-Dunántúlon számoltak be. Emellett a budapesti és az észak-magyarországi munkaadók 4 százalékpontos csökkenést mutatnak.

 


"Tavalyi év azonos időszakához viszonyítva kiemelkedő 14 százalékpontos növekedés figyelhető meg a dél-dunántúli régióban, ahol a 2018-as év során jelentős beruházások folytak, mint például egy újabb 100 hektáros ipari park létrehozása Tolna megyében."

 

Nettó foglalkoztatási szándék

összehasonlítása régiónként Q1 2019         
 

    Negyedéves

    változás   

  Éves

  változás   

NEMZETI                                             

+15%

         ↓ (-2%)      

          ↑ (+1%)

BUDAPEST

+17%

         (0%)

          ↓ (-4%)

KÖZÉP-MAGYARORSZÁG

+19%

        ↓ (-2%)

          ↑ (+1%)

KÖZÉP-DUNÁNTÚL

+18%

        ↓ (-3%)

          (0%)

ÉSZAK-ALFÖLD

+12%

        (0%)

          ↑ (+3%)

SZAK-MAGYARORSZÁG

+10%

       ↓ (-4%)

          ↓ (-4%)

DÉL-ALFÖLD

+13%

        (0%)

          ↓ (-3%)

DÉL-DUNÁNTÚL

+19%

        (0%)

          ↑ (+14%)

NYUGAT-DUNÁNTÚL

+12%

        ↓ (-5%)

          ↓ (-7%)

 

Cégméret szerinti összehasonlítás

2019. első negyedévében mind a négy szervezeti méret kategóriában növekedésre lehet számítani. A nagyvállalatok foglalkoztatási szándékának előrejelzése +29%, míg a kimutatások alapján a közepes méretű vállalatok +14%, a kisvállalatok körében pedig +12%- os növekedésre lehet számítani. A mikrovállalatok +11%-a tervez felvételt.

vissza

Manpower partnerünk mondta:

Jó a Manpower csapata, rövid idő alatt küldtek kiváló CV-ket nekünk. Boldog vagyok minden folyamattal és a munkatársakkal is.

Munkatársunk mondta:

Többször kerültem kapcsolatba a Manpower-rel, mindig maximálisan meg voltam elégedve embercentrikusságukkal, korrektségükkel. Bármikor szívesen leszek munkavállalójuk. Mindig a szerződés szerint teljesítették feladatukat, előttem jelesre vizsgáztak. Örülök, hogy munkavállalójuk lehettem.

Manpower partnerünk mondta:

Új az együttműködésünk a Manpower-rel, és a kommunikáció is könnyen megy a csapattal.

Experis partnerünk mondta:

Megbízható, segítőkész partner, aki mindent megtesz az ügyfelekért.

Munkatársunk mondta:

Egyszerű a kapcsolattartás,minden problémánál segítőkész munkatárssal találkoztam.